fbpx



Czy czekolada jest zdrowa? 5 plusów jedzenia czekolady.

17/07/2020

WSZYSTKIE

Czy czekolada jest zdrowa? 5 plusów jedzenia czekolady

Czekolada kojarzy się ze szczęściem, wybitnym smakiem, przyjemnością, którą chcielibyśmy zatrzymać na dłużej. Jednocześnie mamy świadomość, że jest to źródło kalorii i cukrów, które nie służą naszej sylwetce. Istnieje przekonanie, że słodycze są bezwartościowymi produktami, które powinno się wyeliminować z diety. Tymczasem czekolada ma w sobie bardzo dużo dobrego, nie tylko smaku, ale też właściwości, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Ważne jest jednak, aby była to czekolada gorzka, czyli o odpowiednio wysokiej zawartości kakao.

Gorzka czekolada zawiera od 70 do nawet 99% kakao i jest to składnik, który powinien znajdować się na pierwszym miejscu w składzie tego produktu. Unikajmy takich słodkości, w których wiodące miejsce kakao zajmuje cukier. W gorzkiej czekoladzie znajdziemy węglowodany, które są źródłem energii, błonnik pokarmowy, ułatwiający trawienie, cenne składniki mineralne, jak żelazo, magnez i cynk oraz witaminy A, B i E. Istnieje długa lista powodów, dla których nie warto rezygnować z gorzkiej czekolady. Pięć z nich zasługuje na szczególną uwagę.

Czekolada dla serca

Czy wiesz, że gorzka czekolada poprawia pracę naszego serca? Jest to najważniejszy narząd w naszym organizmie, dzięki któremu możemy żyć i normalnie funkcjonować. Choroby układu sercowo-naczyniowego kojarzymy z osobami w starszym wieku, tymczasem istnieje też ryzyko ich wystąpienia u osób w sile wieku i dzieci. Znajdujące się w czekoladzie kakao jest źródłem flawonoidów. Są to związki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym. Takie cechy wskazują na ich znaczącą rolę w prewencji chorób serca i układu krążenia. Chronią ludzki organizm przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Dzięki takim właściwościom kakao, czekolada wspomaga elastyczność i wzmacnianie naczyń krwionośnych. Jednocześnie jest to bardzo smaczny sposób na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Czekolada skutecznie reguluje ciśnienie krwi, przez co ogranicza ryzyko wystąpienia nieprawidłowości w pracy układu krążenia.

Pokarm dla mózgu

Czy nie wspaniałe jest to, że jedząc czekoladę wspomagamy pracę naszego mózgu i procesy myślowe? Zawdzięczamy to związkom flawonowym, które są obecne w czekoladzie. To dzięki nim krew sprawniej krąży w naszym organizmie i tym samym mózg jest lepiej dotleniony. Jedząc czekoladę lepiej się uczymy, szybciej zapamiętujemy nowy materiał, możemy się skuteczniej skoncentrować i tym samym przyswoić więcej wiedzy w krótszym czasie. Ponadto czekolada pobudza w nas kreatywność, bardzo pożądaną dzisiaj cechę zarówno w szkole i pracy, jak również w życiu codziennym. Wraz z wiekiem funkcje naszego mózgu się pogarszają, co objawia się m.in. coraz słabszą pamięcią. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady przyczynia się do spowolnienia tego procesu, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia Alzheimera i udaru mózgu. Pamiętaj jednak, że większa ilość zjedzonej czekolady nie sprawi, że będziesz zapamiętywał jeszcze szybciej, a Twój mózg osiągnie zawrotną prędkość. Dwie kostki gorzkiej czekolady dziennie w zupełności wystarczą.

Czekoladowy zastrzyk młodości

Czekolada to źródło antyoksydantów, które są przyjaciółmi młodości. To właśnie one niwelują działanie wolnych rodników, które z kolei niszczą nasze włókna kolagenowe i elastynę. Te białka tworzą rusztowanie dla naszej skóry, sprawiają, że jest ona jędrna, sprężysta i gładka. Im więcej kolagenu i elastyny, tym mniejsze ryzyko wystąpienia zmarszczek. Już po ukończeniu 25 roku życia znacząco spada ilość tych białek, co w efekcie prowadzi do postępującego starzenia się skóry. Czekolada, a właściwie obecne w niej antyoksydanty chronią skórę przed tym zjawiskiem, ale również przed szkodliwym działaniem słońca, które potęguje efekty starzenia się skóry. Nie pozostaje więc nic innego, jak dorzucać codziennie kostkę gorzkiej czekolady do porannej kawy.

Słodkie szczęście

Kiedy jemy czekoladę, to się uśmiechamy. Czy zastanawiałeś się, dlaczego tak się dzieje? Czekolada ma niezwykłą zdolność uwalniania w naszym organizmie hormonów szczęścia. To sprzyja odprężeniu, czekolada nas relaksuje i sprawia, że czujemy się szczęśliwsi. Jest doskonałym lekiem na wszelkie smutki i gorszy dzień. W sytuacji, kiedy dopada nas jesienna chandra, sięgamy po nią intuicyjnie. Trzeba jednak postępować z nią ostrożnie, ponieważ pochłonięcie całej tabliczki czekolady zamiast dobrym humorem może skończyć się dolegliwościami żołądkowymi.

Smaczna porcja dobrej energii

Każdy ma czasem taki dzień, kiedy brakuje mu energii i najchętniej przespałby cały dzień. Ratujemy się wtedy kawą, czasem stawiamy na aktywność fizyczną na świeżym powietrzu. Fani słodkości mogą sięgnąć po kawałek gorzkiej czekolady, która jest przez wielu uważana za „bombę energetyczną”. Zawiera mnóstwo potasu, magnezu i żelaza, a ta dobrej jakości dodatkowo mniej cukru niż np. czekolada mleczna. Dlatego warto jest mieć czekoladę w plecaku podczas wędrówki po górach, w torbie na siłowni czy też damskiej torebce, kiedy cały dzień spędzamy poza domem.

Możemy więc uznać, że czekolada jest zdrowa, ale też ma w sobie kalorie, węglowodany i cukry, jak wszystkie inne słodycze. Jedzenie dwóch kostek dziennie to jednak dobry i smaczny patent na usprawnienie funkcjonowania całego organizmu.

najpopularniejsze

Abonament w biznesie

16/01/2020

czytaj

Polecenie znajomych – zarabiaj na swojej sieci.

27/08/2019

czytaj

Bonus krajowy - czyli jak dbamy o to, abyś nie przepłacał.

27/08/2019

czytaj